neljapäev, 25. september 2014

12 jubedat treenimisviga ...

Just sellise pealkirjaga raamatu leidsin oma raamatukokku.

 Originaalpealkiri on "12 terrible dog training mistakes owners make that ruin their dog's behavior...and how to avoid them". Raamatu autoriks on Suzanne Hetts

Seni kuni leian aega raamatut korralikult läbi lugeda, võtsin omale sisututvustuse mõtlemiseks ning pean nentima, et nõustun autoriga täielikult.
 Kõik mis puudutab ka alfa ning karjajuhi teooriat.

Lihtsad näited:
 Praegu valitseb suures osas siiski arvamus, et koer ei tohi olla alfa ega ka karjajuht.Dominantse koera määratleks näiteks järgmised näitajad:
1. Koer ei tohiks jalutuskäikudel kunagi sinust ette liikuda
 Tegelikult koer lihtsalt liigub kiiremini, kui  inimene oma kahel jalal ning tema maailm asubki maa peal ning põõsaste-postide peal. Ehk siis koerte Facebook - kõik lõhnad ning muu on nii huvitav, et inimesega sammu pidada on piinav. Loomulikult ei tähenda see seda, et koera peremees peaks lendlema koera järgi kuniks too mööda põõsaid kihutab.
2. koer ei tohiks enne sind kunagi ustest väljuda
 See ei ole võistlus. Koer on väliskeskkonnast mis on tema jaoks loomulikum, kui tuba niivõrd mõjutatud, et muidugi ta tahab sinna pääseda. See ei tähenda, et ta peremeest ei austa.
3. Koer ei söö kunagi enne peremehi
 See on juurdunud sisse arvamusest, et alfa sööb alati esimesena.Selline tegevusviis viitab otseselt sellele, et koer ja peremees võistlevad söögi pärast. Kui koer sööb näiteks kell 17 ja pere kell 18, ei teki küll kellelgi mingit võistlusmomenti. Lisaks ei tasu unustada, et perekoer on ka pereliige.
4.Koer ei tohi minna peremehe voodi või diivani peale
 Sotsiaalsed loomad ka vabas looduses magavad tihti üksteisele hästi tihedalt lähedal. See pigem näitab ühte rühma kuuluvust, mitte alfatamist.
5.Koeraga ei tohiks tirimismänge mängida
Tegu on mänguga, mitte võistlusega. Mäng nõuab koostööd mõlema osapoole poolt. Proovige - kui koer saab Teie käest mänguasja kätte, pakub ta seda teile tagasi, et mäng saaks jätkuda. Kus on domineerimine?
6.Kunagi ei tohiks tähelepanu pöörata, kui koer soovib mängida või silitusi. Kõike määrab peremees
 Sellel väitel puudub igasugune põhi. Koertel on välja arenenud siiski loomale omane suhtlemisviis ning tegelik ülesanne sellise lause puhul on - kuidas õpetada koera küsima mida ta soovib.
 Loomulikult, kui ta näkku haugub selleks, et sa teda silitaksid võib olla väga ebameeldiv, siis näiteks vaikselt sinu ette istudes ning silma vaadates saab koer oma soovitud tähelepanu.
 Lihtsalt ignoreerides ning pakkudes ainult inimesele sobival momendil üht pai, rikub lõpuks teie usaldusliku suhte. See võib viia lausa mängulisuse ning kontakti hääbumiseni

Neid kuute punkti vaadates ilma selgitusteta (vt tumeda kirja osa ainult) tekib küsimus, kas koer on tundetu robot? Kas kergem ei oleks võtta endale mängukoera või hoopis akvaariumikalu?

Aga juhul kui sa võtad koera, kui sotsiaalselt looma, tulles mõistlikult vastu tema vajadustele ning soovidele siis loomulikult ei tähenda see ka seda, et reeglid üldse puuduvad.
 Vahest muretsetaksegi, kas üdini positiivne meetod ei võrdu pigem vabakasvatusega?
 Ei, ei võrdu.

Koeral on siiski oma koht ja reeglid ning koer on õpetatud inimesega mängima ning suhtlema. Positiivsete meetoditega õpetatud koerad ei ole samuti igal pool tüliks ega jalus. Nad on pigem enesekindlamad ning paremas psüühhilises seisus.

Mina võin oma koera puhul käsi südamel öelda - seni kuni ma ei osanud temaga tegeleda ning teda õpetada ning lihtsaim lahendus tundus alfateooria - ignoreeri ja suru maha, seni oli ka koer apaatne.
 Praeguseks kui arvestan ka tema loomsete soovide ning tunnetega, on ta õppinud mängima ning suhtlema.
 Ning tema puhul - kui ta mulle silma vaatab pikalt, ei ole tegu küll mitte grammigi dominantsusega vaid pigem tema "loeb" mind ja mina "loen" teda.

Ma veelkord rõhutan. See kõik on minu isiklik arvamus ja seda kõike rakendan mina oma isikliku koera peal. See arvamus ei ole ainus õige maailmas, kuid ehk see arvamus annab võimaluse ka teistel korra mõelda et tegelikult on maailmas olemas ka teisi viise kuidas looma endale kuuletuma panna kui shokirihmad, ogarihmad, allasurumine, tõukamine jne. Kas te suhtleksite teise inimesega samal viisil? Tõugates, elektrishokki andes jne?

Koer on tegelikult kannatlik loom, ta õnneks kannatab enamus teooriaid ning meetodeid ära vaikides, sest ta armastab oma peremeest (mõistmata vahest, miks temaga nii tehakse). Mõelge nüüd ise - kui koer oleks sama dominantne ning nõudlik ja negatiivsete kommetega, oleks te ammu lõhki rebitud. Koer on väga tugev ning hambad võimsad. Ta ei kasuta neid austusest inimese vastu.

Lisan siia lõppu mõned lingid:
Eestikeelne manifest
Karjajuhi teooria
75 dominantse koera määratlust (palun naljana lugeda)

Ning lõppu väike mõttepildike :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Meil on hea meel kuulda ka teie arvamust, aitäh!