reede, 27. märts 2015

Ninaga puudutamine (targeting)

Täna tegime Kieferiga lihtsamaid harjutusi toas ning ühest väga hästi välja kukkunud harjutusest ehk ninaga objekti puudutamisest täna räägingi.

 Oleme mitmeid kordi harjutanud ninaga käe või sõrmede puudutamist. Seekord vaadates üht Eileen'i (viide postituse lõpus) videot, soovisin ka ise proovida, kuidas tuleb meil välja paberitüki puudutamine eemalasuva objekti küljes.
 Peaks mainima, et seekord läks päris lihtsalt aga seda seetõttu, et Kiefer on seda enne kümneid ja kümneid kordi harjutanud.
 Kui koer alles alustab selle harjutusega, tuleks kindlasti jagada ülesannet oluliselt väiksemateks osadeks ning raskusastme tõstmisel nö algusest peale läbi korrata. Minu enda tehtud videos kumab läbi kiirustamine (lumping ingl.k) Kindlasti soovitan vaadata ka Eileen'i videot (video postituse lõpus) et vältida nii enda kui ka koera frustreerumist.

 Miks üldse selline harjutus? Sest seda on koerale kerge õpetada, see on koera jaoks kerge õppida (väga hea vahend koera enesekindluse kasvatamiseks, kui tal on võimalik frustreerumata õigesti õpitavast aru saada)
 Väga paljud koerad tulevad heameelega "puuduta" käsu peale peremehe juurde isegi siis, kui "siia" käsk ei ole veel 100% kinnistatud (NB! Ärge seda siis halvasti ära kasutage, muidu hakkab koer seda käsku vältima)
 Näide: Kui "tule" tähendab koera jaoks enamasti lõbu lõppemist - rihmastamist, tuppaminekut jne, siis heameelega kasutaks omanik midagi sellist, millele koer heameelega reageerib.
 Kui käsklus "puuduta" abil koer enda juurde meelitada, premeerida (või mitte premeerida) ja seepeale kogu fun koheselt lõpetada, hakkab koer mõistma käsku negatiivsena ning kogu hoolega õpetatud tegevus laguneb vaikselt koost.

 Puudutamist saab edukalt kasutada trikkide õpetamisel nagu kella helistamine õue minekuks, teleka sisse-välja lülitamine, uste sulgemine, palli mängimine jne. Lisaks saab  kasutada puututamist agility objektidel ning kasutada suunamisel toidu asemel. Nii saab moodustada mitmeid käitumisahelaid enne suurt preemiat/maiust/mängu.
 Harjutuse käega õpetamisel on suur eelis see, et ei pea kaasas hiljem kandma nö lisavarustust. Müügil on ka spetsiaalsed target-stickid ning neid on ka ise kerge valmistada.
 Aga käsi on hea, lihtne abivahend ka igapäevaolukordades.

Videos on meil paar kordust paber käes ning kuna Kiefer on nii "mängust kaasa haaratud" kleebin paberi suht kohe ka riiuli külge.
 Palun ärge pange tähele seda remondisegadust, ma luban et suvel teen rohkem videosid ilusas roheluses - õues :)


Kindlasti soovitan vaadata ka Eileen and Dogs'i videot, kus on eriti hästi näha kiirustamine (jah, ma arvestasin sellega et oma videos kiirustades võime lõpetada samamoodi, koer läheb stressi kuna temalt nõutakse korraga liiga palju ja reegli muutuvad liiga kiiresti, kordusteta)

Eileen'i blogi asub siin
Ka positiivse treeningu puhul on võimalik koeras stressi tekitada
Eileen'i video kiirustamisest ning mida see endaga kaasa toob (lugemismaterjal ülal asuval lingil)

Targetingi kohta lisaks:
Kikopup'i imevahvad õpetused
Karen Pryor'i õpetused

 Ning miks mitte mängida puudutusmänge ka käpaga ;-)
Ilusat õhtut!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Meil on hea meel kuulda ka teie arvamust, aitäh!