esmaspäev, 23. märts 2015

Toimetame

Heihei!

Kuidas on läinud teil, lugejad?

Meil on läinud päris hästi. Kirjutamisega on mul sedaviisi, et blogimiseks peaks peale tulema vaim aga vaim külastab mind harva.

Sellest sai juba põgusalt räägitud, et meil oli väga vahva fotosessioon Tallinna Vanalinnas koos fotograaf Kersti Kalberg'iga.
 Kiefer oli igati modelleeritav modell ning koerte vähesuse tõttu oli meie seiklus lausa lust ja lillepidu.
 Igapäevaselt oleme jalutanud Lasnamäel - Kieferi reaktsioonid on seal oliliselt leebemad, sest vastutulevad koerad on mõistlikud. Jah, kindlasti võib juhtuda reaktsioone ka seal aga praegu oleme leidnud oma niši.
 See laupäev tegime 7 km pikkuse matka Bauhausi ja Lasnamäe Centrumisse. Kiefer käitus pea perfektselt. Jah, uued ümbrused tekitasid ärevust aga hingasin rahulikult sisse-välja ning mõtlesin valjult: "See on ainult koer"
 Kuna reaktiivsus inimeste vastu puudub, oli meil tore teha harjutusi nii Bauhausi ees, kui ka LC ees. Lapsed käisid poes ning ajasid asju.
 Üks tädike lausa küsis luba Kieferit paitada ning mis sai mul selle vastu olla :) Kieferil ei olnud ka midagi selle vastu.

 Lisaks oleme pääsenud vahepeal ka tühjale koerteplatsile, kus paaril korral olen kasutanud nüüd mõistlikku lähenemisviisi
 Kuna koerteplats on Kieferi jaoks niiiiii huvitav, ei suuda ta loomulikult mulle keskenduda ning kasutasin uut õpitud taktikat.
 Lasin tal esimesed 5 minutit iga ruutsentimeetri platsist läbi töödelda ning siis kükitasin vaikselt mõne elemendi juurde. Meie platsil parimad on slaalomvaiad ja tunnel.
 Iga kord, kui Kiefer märkas mind kükitamas, tuli ta jooksuga minu juurde. Premeerisin juurdetulekut pluss andsin käskluse (vastavalt siis tunnel või kaheksa)
 Kui mõlemad elemendid olid vaikiva kutsumisega nö läbi proovitud, proovisin kahte elementi siduda - Kiefer jooksis tunnelisse ning mina suundusin vaiade juurde. Ja meil päriselt õnnestus kaks elementi ühe preemiaga siduda!
 See tunne oli vaimustav!
 Proovisime kiike ka aga seekord ei läinud hästi. Enne suure frustratsiooni tekkimist sain nii endal kui Kieferil tähelepanu mõne lihtsama harjutuse peale ning ka läbikukkunud harjutus lõppes siiski positiivse noodiga. See on väga oluline oskus, mida mina ei oska veel hästi rakendada.
 Kui harjutuse kriteeriumid on paigas, võiks kehtida 3 korra või 5 minuti reegel. Kui ikka teisel korral katse ei õnnestu, tuleks kolmas üritus lõpetada koerale jõukohase ülesandega ning 5 minutit treenimist korraga on väga hea saavutus.
 Lisaks ajas Kiefer platsil pulka taga nung kui nägin inimest mööda jalutamas, ajasin Kieferit ise taga ning Kiefer ei pannud kordagi pulka suust, et minna aia äärde korda looma!

 Ning tänane pisike edusamm minu klikkertreeningus: nimelt tegime taaskord ilma selgete kriteeriumideta trenni. Algselt oli plaanis mul klikkida käpaga kaussi astumist. See läks luhta, sest kui ta käpa asetas kausiservale, oleks ta saanud kausiga vastu nina. Enne suuremat nördimust panin kausi ära ja klikkisime lihtsamaid asju nagu "istu" ja "lama".
 Kui hakkasime tegema "püsti" harjutust, siis leidsin hea idee, mida kinnistada. Kieferil on komme püsti tõusmisega koos keerutada. Seekord suutsin ajastada kliki nii nibin-nabin täpselt, et püsti tõusmisele ei järgnenud keerutust. Kinnistasime seda köögis ja esikus. Lisaks sai Kiefer väga hästi hakkama minu ees püsti tõusmisega aga kui kutsusin ta kõrvale, loomulikult oli tema jaoks midagi uut tõusta püsti minu kõrval.
 Paari korra järgi hakkas see ka õnnestuma. Peale klikki pani ta küll koheselt tagumiku maha aga katsusin ühe sammuga ette saavutada päris püsti asendit. Korduseid sai küll piisavalt palju ühe korra jaoks aga ma siiski loodan, et suutsin lõpetada õigeaegselt.
 Minu jaoks oli see suur samm edasi - ma nägin konkreetselt klikkertreeningu tulemust.

Lõppu lisaksin väga vahva nimekirja Sue Ailsby trennireeglitest - Sue Eh's Rules of training

 Lisaks olen erinevate infode läbitöötamisel jälle jõudnud arusaamale et et mina kipun liiga aeglaselt kinnistama või tahan liiga kiiresti kriteeriumit tõsta.
Selline kohmerdamine rikub koheselt hoolikalt laotud nn alust ning suunab ka meid vahepeal tagasi algusesse (või tekitab inimestes käegalöömisreaktsiooni).
Baastõdesid eirates võib küll tekkida soovitud käitumine aga see käitumine ei ole 100% kindel ja logiseb.
Ei ole olemas võlunuppu, mille abil koer käitub väga intensiivses keskkonnas samamoodi, kui näiteks toas (mis paneb inimesi igasuguseid muid nuppe vajutama ning frustreeruma). Seetõttu on soovitud käitumise kinnistamine ülimalt vajalik iga kord kui ümbritsevas miski muutub. Ainult nii on võimalik saavutada iga käsk sellisel tasemel, et võib julgelt 10euri lauale visata , et käsku nö külmalt öeldes koer selle koheselt täidab
 Ehk siis meil on veel palju õppida.

Lõppu veel Ian Dunbar'ilt saadud kuldne info:
Sa saad, mida kinnistad (you get what you reinforce).
Tsiteerides Dr Ian Dunbar'i "Reaktiivsel momendil koera istuma või kõrvale käskides, kinnistub käsk seoses ebameeldiva momendiga"
(ingl.k. Ian Dunbar says we should not ask a reactive dog to "sit" or "heel" in the presence of the stimulus - why? Because, for most reactive dogs, those words are already a conditioned punisher!
People tend to ask the dog to do those things when he's unable to, then get upset or anxious themselves when the dog continues to react - and they pull on the leash an average of 2.7 times after issuing those words)
Teoorias kerge aga praktikas olen seda päris palju kasutanud.
Täna testisin koerteplatsil - tehes elemente, kutsusin vahepeal kõrvale ning loomulikult skaneeris Kiefer kõigepealt lootuses leida põhjust miks on vaja kõrvale tulla.
Jälle veidi kodust tööd ning "käskude puhamist".
See on juba kahjuks inimese loomuses tekitada piisavalt palju ebavajalikku müra ning raske on vahel aru anda, et tegu on ju loomaga, keda see "müra" absoluutselt ei rahusta üliäreval momendil.


 Praegu olengi proovinud Kieferiga rohkem kehakeeles suhelda ning sõnu kasutada targasti. 

Ning juhuu - 25 aprill on Tuire Kaimio seminar, kuhu registreerusin juba aegsasti!


Kindlasti visake pilk (ja laik) ka meie Facebooki lehele, kus iga päev postitan midagi toredat kas omast kogemusest või maailmapildist positiivse treeningu valdkonnas.
MARI JA KIEFERI FB LEHT


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Meil on hea meel kuulda ka teie arvamust, aitäh!